ZAMAN AKKUŞ İÇİN BİRLİK OLMA ZAMANIDIR
Değerli büyüklerimiz,
Sizlere, Canik dağlarının zirvesine kurulmuş olan şirin mi şirin, ama bir o kadar da unutulmuş ve ihmal edilmiş bir şehirden bahsedeceğim.
1858-1892 yılları arasında Sivas ilinin Samsun sancağına bağlı KARAKUŞ adıyla bilinen bu şehir, 1884’de nahiye olmuş, 1892-1920 yılları arasında da Samsun İlinin Ünye ilçesine bağlanmıştır. 1920 yılında Ordu’nun il olmasıyla Ünye ile birlikte Ordu’ya bağlanan KARAKUŞ Nahiyesi, 4 Mart 1954 yılında çıkartılan bir kanun ile AKKUŞ adını alarak ilçe olmuştur.
Akkuş İlçesi coğrafi konumu itibarıyla Canik sıradağlarının tam doruk noktasındadır. Akkuş ve köyleri arasında bile büyük bir iklim farklılığı vardır.
Merkezde yılın yarısından fazlası kar, sis içerisinde geçer. Acımasız ve sert olan iklim şartları, Ünye ve Niksar istikametine 15 kilometre gidildiğinde yerini başka bir iklime bırakır.
Köylerinde merkezi bir yerleşim yeri yok denecek kadar azdır.
Bazı köylerinin Akkuş’a bağlılığı resmiyetten öteye geçmemektedir. Çünkü; “gidemediğiniz yer sizin değildir”. Yollar yetersiz, mevcut yollar da oldukça ilkel bir durumdadır.
Daha 1980 yılında elektrik ve telefona kavuşan köylerin pek çoğunun yolu da gene 1980 yılında açılan toprak yollardır.
Akkuş ilçesinin Ordu’ya uzaklığı 122 kilometre, başkent Ankara’ya uzaklığı 486 kilometre, bir sahil içesi olan Ünye’ye uzaklığı ise 59 kilometredir.
Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan tarihi İpek Yolu bu ilçeden geçmektedir. Ancak ne var ki, kervanların geçmesi şöyle dursun dört çeker traktör bile sıkıntı çekmektedir.
1990 yılı verilerine göre:
İlkokul seviyesinde 186 derslikte 5.945 öğrenci eğitim görmekte ve 79 öğretmen lojmanı bulunmakta; Ortaöğretim düzeyinde 25 derslikte 965 öğrenci öğrenim görmekte,
Ayrıca 5 derslikli bir kız sanat Okulu açılmış ama hiç öğretime başlayamadan kapatılmış durumda.
Nüfus durumuna baktığımızda;
1946 yılında 17.288 kadın, 13.691 erkek olmak üzere toplamda 30.979 kişi barınmakta.
1990 Nüfus sayımına göre:
Merkez nüfusu: 6.236
Köy Nüfusu :42.586
Toplam nüfus ise 48.822. Bu sayıma gurbetteki gurbetçiler dahil değildir. Onları da hesaba katarsak bu sayı 68-70 bin civarındadır.
Gelelim 2016 yılına... 2016 yılında toplam nüfus 37.550’dir.
1946 yılından 2016 yılına Akkuş nüfusunu bir karşılaştırma yapabilirsek çoğu şeyin sebep ve sonuçlarını az çok tahmin edebiliriz.
Köylerde açık okul kalmadı, vatandaş çocuğunu okutmak için göç etti.
Hastanede doktor kalmadı vatandaş daha güvenli şehirlere göç etti.
Şehirde fabrika kalmadı, tek geçim kaynağı kereste fabrikası özelleştirildi ve kapatılarak bahçesine petrol ofisi yapıldı.
İlçede Ziraat Bankasının dışında banka kalmadı kapatıldı.
Askerlik şubesi kapatıldı.
Tarım Kredi kooperatifi kapatıldı.
Cezaevi vardı kapatıldı (Şimdi yenisi yapılmaya başlanmış)
Şimdi başımızı ellerimizin arasına alıp iyice düşünelim.
O yok, bu yok, şu yok.... Yok oğlu yok.
Burada yaşayan insanlar hayatlarını nasıl devam ettirecekler.
Mecburen gurbete çıkacaklar.
Gelelim asıl meseleye...
Gurbete çıkanlar da kurtulmuş sayılmazlar ki.
Bayramdan bayrama olsun ölmüşlerinin mezar başlarına bir Fatiha okumak için gelmeyecekler mi bunlar? Elbette ki gelmeyecekler... Gelemeyecekler.
Çünkü gelmeleri için maalesef yol yok. Ya canlarını tehlikeye atacaklar ya da gelmeyecekler.
Ünye – Akkuş arası mesafe 59 kilometre. İstenilirse havadan köprü kurulur ve bu mağduriyet giderilir. Ama yıllarca kimse bu işe el atmadı ya da el atmak istemedi.
Hakkını yememek lazım: Siyasiler her dönemde, (hangi parti mensubu ve kim olduğunun hiçbir önemi yok, çünkü hepsi birbirinin kopyası.) hamasi nutuklar attılar, dertlerimizle ilgileniyor göründüler, alkışlandılar. Sigara paketlerinin üzerine aldıkları notları da sigaraları bitince kaldırıp attılar.
Sonuç: Akkuş halkı gene kendi kaderi ile baş başa kaldı.
Seçim öncesinde ya da yetkili gelmeden iki gün önce yollara atılan alelade zift ve çakıllar vatandaşın ecel tuzakları olmaya devam etti. Yollar patates kuyusundan daha berbat hale geldi. Her bayramda ve önemli günlerimizde onlarca kaza ve onlarca canlarımız telef oldu.
Köy grup yolları üç senedir asfaltlanacak diye vatandaşlar bir sevinç yaşadı ama her ne hikmetse bir gram asfalt dökülmedi.
Şimdi vatandaşlar kendilerine şunu soruyorlar: “Akkuş’lu olmak bir suç mu?”
Devlete, millete, vatana sadık bir vatandaş olarak yaşamanın devlet indinde karşılığı bu mu olmalı. Ülkenin en mağdur bölgesi gibi ilan edilen doğudaki köy yolları bile Akkuş ilçesinin yollarından katbekat daha mükemmel iken bizleri de vatandaş olarak hatırlayan birileri olmayacak mı?
Değerli büyüklerim, saygıdeğer olarak gördüğümüz yöneticilerimiz;
Amacımız birilerini beceriksizlikle suçlamak ya da kötülemek değildir.
Bütün isteğimiz hizmetten payımıza düşenlerin yerine getirilmesi, mağduriyetimizin giderilmesidir.
Belki birileri sesimize kulak verir, dertlerimize derman olur diye umut ediyor, saygılar sunuyorum.
----------------------------------------------------------------------------------
Sevgili hemşerilerimiz yukarıda yayınlamış olduğumuz metni lütfen sizlerde kopyala yapıştır yaparak aşağıda bulunan adreslere ilete bilirsiniz lütfen yazının en alt kısmına adınızı soyadınızı vede köyünüzü yazmayı unutmayınız.
Emin olunuz ki bu yapaçağımız çalışmanın sonunda mutlaka bir cözüme ulaşaçağımız kanatindeyiz vede sonuna kadar bizler Akkuş halkına hizmet veren www.akkusilcesi.com ve www.yesilakkus.com olarak bu işin takipcisi olaçağız artık sabrımız dolmuş taşmış durumdadır.
Bayram arifesinden şu güne kadar toplam dört adet kaza olmuştur bizlerin devletimizden öncelikli olarak en büyük arzumuz yoldur yolu olmayan yerde medeniyette olmaz.
Daha ne kadar göç vermemiz gerekmektedir Akkuş diye bir ilçe kalmayana kadarmı daha ne kadar can vermek zorundayız birtane bile Akkuş halkı kalmayana kadarmı?????????????????????????????????????????????????????.
ZAMAN ŞİMDİ AKKUŞ İÇİN BİRLİK OLMA ZAMANIDIR
BAŞVURU ADRESLERİ ALT KISIMDA YER ALMAKTADIR LÜTFEN LİNKLERİ TIKLAYARAK BAŞVURUNUZU YAPINIZ.
https://basvuru.tccb.gov.tr/Forms/pgDefault.aspx Cumhurbaşkanlığı başvuru
T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI :
basvuru.tccb.gov.tr
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Resmî Sitesi
https://www.bimer.gov.tr/ Başbakanlık Bimer Başvuru
BİMER - T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi
www.bimer.gov.tr
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. Ordu Valiliği e-mail adresi
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. Ulaştırma Bakanlığı e-mail adresi
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürlüğü
https://webportal.ordu.bel.tr/web/guest/68 Ordu Büyükşehir Belediyesi Bilgi Edinme Sayfası
Arkadaşlar bu şikayet yazısını Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine e devlet üzerinden şahsım adına zorda olsa beş veya altı kerde olsa kısım kısım yolladım yazıyı kısa tutup yollamak istemedim bildiğiniz gibi bizim derdimiz çok büyüktür lütfen sizlerde aynısını yapınız yılmayınız şimdi sıra diğer kurumlarda YILMAK YOK SONUÇ ALANA KADA YOLLAMAYA DEVAM.
"1557358" başvuru numarası ile mesajınız başarı ile iletilmiştir. Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz