154 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

    

ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ

'TÜCCARIN PARASI BİTTİĞİ İÇİN TMO FINDIK ALDI'

Aktif .

TMO Genel müdürü Ahmet Güldal, çarpıcı açıklamalar yaptı. Tüccarın finans sıkıntısı yaşadığı için 2018 sezonunda TMO’ya alım yapılması yönünde talimat verildiğini söyleyen Güldal’ın sözleşmeli tarımdan bahsetmesi ise kafaları karıştırdı.

Fındık, Karadenizli için altın değerinde. Dünya fındık üretimi ve ihracatının en fazla yapıldığı ürün olan fındık, Türk tarımının lokomotif ürünü konumunda. Ancak bu kadar önemli olan fındık bir türlü hak ettiği değeri bulamıyor.

Üreticinin sırtında yük olan fındık için yeni senaryolar gündemde. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Nisan ayında fındık çalıştayı yapmayı planladıklarını açıkladı.

 

Her yıl Karadeniz’de fındık çalıştayı yapacaklarını söyleyen Güldal, “İlk çalıştayı Ordu veya Giresun’da yapmanın planlaması yapıyoruz. Bilim adamı konuşacak. Üretici konuşacak. Bakanlık ve resmi otoriteler konuşacak. Alanlar, satanlar konuşacak. Ama fındığın üretimiyle ilgili konuşacak. Fiyatını Sonbaharda konuşuruz. Biz fındığın kalitesini, verimini, miktarını, bahçe bakımını, çiftçinin yapması gerekenleri konuşulacak. Sözleşmeli tarım konuşulacak.”

 

Güldal’ın sözleşmeli tarımdan bahsetmesi kafaları karıştırdı. Üreticinin bahçesini mi kiralayacağı yada kime nasıl kiralayacağı soruları akla gelirken, Güldal, “Gerekirse sözleşmeli tarımı konuşacağız. Verilen desteklerin yetip yetmediğini yeni teşvik mekanizmaları, kredi mekanizmaları oluşturulup oluşturmayacağı mı konuşacağız. Ama mutlaka sonunda fındıkla ilgili bir iyi sonuç almamız lazım. Fındıkta daha verimli, kaliteli üretim yapmamız lazım. Dekarda 70 kilo fındık aldığımız yerler var. Birkaç yıl içerisinde bu dönüşüm yapılabilir. Ben buna inanıyorum. O bölgenin fındık yetiştirme azmini yakından biliyorum”

 

2018'de tüccarları yaşadığı finansal sıkıntı nedeniyle piyasaya girdiklerini belirten Güldal, ihracatçı vurgusu da dikkat çekti. Elbette bu işleri ekmeğini yiyen ticaretini yapan ve çok donanımlı olan tüccarlarla düşünmek lazım. Yani onlar da ülkeye döviz kazandırıyorlar. TMO olmadığı zaman onlar alıyorlar. Mesela bu sene paramız bitti alamıyoruz, finans sıkıntımız var dediler. Bunun üzerine TMO’ya talimat verildi. TMO piyasaya girdi, fındık aldı. Fiyatı üretici lehine yükseltmiş olduk. Tüccarın döviz geliri arttı.”

 

Fındığın geleceğinin tehlikede olduğunu söyleyen Güldal, “Fındıkta bir yapısal problem var. Bu sadece Fiskobirlik’in sorun değil ülkemizin bakanlığımızdan bizim fındıkla ilgili olan herkesin özellikle bu işin ticaretini yapanların sorusu. Belki 10 sene sonra Türkiye ciddi fındık sıkıntısı yaşayacak. Kaliteli fındık üretmemiz ve birim alanından daha çok fındık almamız lazım.”

Kaynak: (Orducu) - Orducu    http://orducu.com

Comments are now closed for this entry