405 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

    

ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ

Doğum Olaylarının Tescil Süresi Kısaldı, Vatandaş Memnuniyeti Arttı

Aktif .

T.C. Akkuş Kaymakamlığı Doğum Olaylarının Tescil Süresi Kısaldı, Vatandaş Bakanlığımız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında başlatılan e-Doğum Projesi kapsamında doğum olaylarının elektronik ortamda nüfus kütüklerine tescil edilmesine yönelik çalışmalar tamamlandı.

Bu kapsamda sırasıyla;

- Doğum raporlarının sağlık kuruluşlarınca elektronik ortamda nüfus müdürlüklerine iletilmesi sağlandı.

- Sağlık kuruluşlarınca (şehir hastaneleri, eğitim araştırma, kadın doğum ve devlet hastaneleri ile devlet üniversitesi hastaneleri) anne veya babanın talebi halinde sağlık kuruluşlarınca doğum bildiriminin nüfus kütüklerine tescili sağlandı.

-Sağlık kuruluşlarınca iletilen doğum raporlarına istinaden e-Devlet üzerinden anne ya da baba tarafından doğum bildiriminin yapılabilmesine olanak sağlandı.

Böylece e-Doğum uygulaması ile Türk vatandaşlarının yeni doğan bebeğinin nüfus kaydı doğduğu sağlık kuruluşu tarafından yapılıyor ve kimliği ailesinin adresine gönderiliyor.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan düzenleme ile nüfus müdürlüklerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarının da doğum olaylarını nüfus kütüklerine tescil edebilmelerine imkân sağlanmıştı. Düzenleme sayesinde sağlık kuruluşlarında dünyaya gelen ve isimleri belirlenen bebeklerin doğum bildirimi, nüfus müdürlüklerine gitmeden doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunda yapılıyor.

Yeni Doğan Bebeklerin Kimlik Kartları Ücretsiz Olarak Adreslerine Gönderiliyor

Sağlık kuruluşunda dünyaya gelen çocukların e-Doğum üzerinden doğum bildirimi yapılabilmesi için çocuğun isminin belirlenmiş olması, anne ve babanın Türk vatandaşı olması, doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşundan taburcu olunmamış olması ve sağlık kuruluşundan talep edilmesi gerekiyor. Doğum tescili sağlık kuruluşlarında yapılan bebeklerin kimlik kartları adreslerine gönderiliyor.

81 İlde 309 Sağlık Kuruluşu Yetkilendirildi Uygulama, Sağlık Bakanlığı ile ortak yürütülen çalışmalar kapsamında Bakanlığımız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce sağlık kuruluşu personellerine verilen eğitimler sonucu 81 ilde toplam 309 sağlık kuruluşu yetkilendirildi. İlerleyen zamanlarda gerekli eğitim ve altyapı çalışmaları tamamlanarak tüm sağlık kuruluşlarında e-Doğum uygulamasına geçilmesi hedefleniyor.

Bakanlığımız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen dijitalleştirme projeleri ile birlikte bürokrasi ve kırtasiyecilik azaltılarak vatandaşlarımızın hayatı kolaylaştırıldı.

Bugüne kadar 169.233 çocuğun nüfus kütüklerine tescili tamamen elektronik ortamda sağlık kuruluşlarınca gerçekleştirildi.

Doğum Bildirimleri E-Devlet'ten De Yapılabiliyor! Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce e-Devlete eklenen “Doğum Bildirimi Başvurusu” hizmeti sayesinde, Türk vatandaşları artık yurt içinde ve sağlık kuruluşunda dünyaya gelen çocuklarının doğum bildirimlerini e-Devlet kapısı üzerinden yapabilecekler.

Milyonlarca vatandaşın hayatını kolaylaştıran, kamu hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde sunulmasını sağlayan e-Devlet uygulamasına Bakanlığımız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından “Doğum Bildirimi Başvurusu” hizmeti eklendi.

Bu hizmet ile Türk vatandaşlarının yurt içinde, sağlık kuruluşunda dünyaya gelen ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemine (MERNİS) gönderilmiş doğum raporu bulunan çocuklarının doğum bildirimlerine ilişkin başvuruların e-Devlet üzerinden elektronik imzalı ya da mobil imzalı olarak MERNİS’e gönderilmesi ve söz konusu başvurulara istinaden ilçe nüfus müdürlüklerince doğum olaylarının aile kütüklerine tescil edilmesine imkân sağlanmıştır. Öte yandan sağlık kuruluşunda doğum bildirimlerini yapmak yerine ilçe nüfus müdürlüklerine bildirimde bulunmak isteyenler için ise "Yeni Doğum Bildirimi Randevusu" hizmeti eklendi.

E-Devlet Kapısından Doğum Bildirimi Nasıl Yapılır? Türk vatandaşı anne veya baba, çocuğun doğum tarihinden itibaren 30 gün içerisinde sistem üzerinden doğum bildirimi için başvuru yapabilmektedir. Anne ya da babadan her ikisinin de Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Başvuruda bulunan anne veya baba tarafından e-Devlet üzerinden;

- Çocuğun adı,doğumlarda

- Baba adı (evlilik dışı )

- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını teslim alacak kişi bilgilerinin girilmesi ve çocuğun kaydedileceği adresin seçilmesinin ardından başvuru elektronik imza ya da mobil imza ile imzalanır.

Doğum bildirimlerine ilişkin e-Devlet üzerinden elektronik ortamda MERNİS’e gönderilen başvurular; başvuruda bulunanın yerleşim yeri adresinin bulunduğu yer, ilçe nüfus müdürlüğü tarafından kontrol edilir. Nüfus kaydında veya çocuğun adında mevzuata aykırı herhangi bir durumun bulunmaması halinde doğum olayı nüfus kayıtlarına tescil edilir ve sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilir.

Doğum bildiriminde mevzuata aykırı herhangi bir durumun tespit edilmesi ve başvurunun reddedilmesi halinde ise başvurunun reddedildiğine dair sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilerek kişinin nüfus müdürlüğüne müracaat etmesi sağlanır.

E-Devlet Üzerinden 956 Doğum Bildirimi, 144.230 Randevu Oluşturuldu

E-Devlet üzerinde e-imza ya da mobil imza kullanarak doğum bildirimi yapan kişi sayısı 956, sağlık kuruluşlarınca nüfus müdürlüklerine elektronik ortamda iletilen doğum raporuna göre doğum bildiriminde bulunmak üzere nüfus müdürlüklerine e-Devlet üzerinden randevu alan Türk vatandaşı sayısı ise 144.230'u buldu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile