OKUMA YAZMASI OLMAYAN ANALARIN KALBİ BÜYÜK OLUNCA ÇOOK OKURYAZAR ANALARA BİN BASAR

Aktif .

 

OKUMA YAZMASI OLMAYAN ANALARIN KALBİ BÜYÜK OLUNCA ÇOOK OKURYAZAR ANALARA BİN BASAR Sevgili anacığım; 1926 yıllarında Ordu ili Akkuş ilçesi Çaldere Köyü Çamalağan Mahallesi müdavimlerinden Temel Ağanın torunu,12 yıl kurtuluş savaşında Anadolumuzun emperyalist güçlerden kurtulması için savaşan ve gazi olan İlyas Çavuş'un gelini anacığımı 22 Mayıs günü yıldızlara uğurlamıştık. Her yazımda olduğu gibi yazılarım muhakkak anekdot olabilir .

İsterse anacığım ile ilgili olan yazımı da bir anekdot ile devam ettirmek isterim. '' Anadolumuzda güncel yaşam konularına endekslenen Nasrettin Hoca, dünya işlerinden bıkmıştır, ölmek ister ama ölemez...Köy mezarlığında yolun kenarında yolu izleyebilecek bir mezara yerleşir. O süreçlerde taşımacılık sistemleri develerle yapılırdı.

Kırk adet deve ile cam taşıyan kervancı başının ilk devesi Nasrettin Hocanın mezarının yanından geçerken, Nasrettin Hoca deveyi gördüğünde deveye kafa sallar. Deve korkar ve kırk deve birbirine çarpar. Kırk devenin de taşıdığı camlar tamamen kırılır. Kervancı başının morali bozulur. Develerin ürkme sebebini araştırırken develerin Nasrettin Hoca tarafından ürkütüldüğünü anlar ve Nasrettin Hoca'yı kervancı başı güzelce döver. Nasrettin Hoca mezardan pılını pırtını toplar, evine döner. Komşuları Nasrettin Hoca'ya; 'öbür dünyaya gittin geldin, orada keyifler nasıldı?' diye sorarlar... Nasrettin Hoca ise 'Öbür dünyada keyifler gayet iyi idi ama kervancının develerini ürkütürsen işin orada da kötü.. ' der.

Köyüm Akkuş/Ordu Çaldere Köyü Çamalağan Mahallesindedir. 1966 yıllarında, köy gençlerine ve köy halkına dini bilgiler öğretmek için hocalar tutulurdu.Şahsım olarak ben de o hocalardan dini eğitim aldım. 1966 yıllarında köydeki evimiz müsaitti. Köyümüzde ilkokula gitmeyen, sömestr yarıyıl tatillerinde din eğitimi veren mektebe giderdik. Mektebin hocalarının ücreti köylüler tarafından verilirdi. Hocalarımızdan babamın ve annemin sağdıçı olan Ali Pamukçu'nun oğlu merhum Mevlüt Pamukçu köyümüzde imam ve din mektebi öğretmeniydi. Anama da analık derdi..

Anacığımla Mevlüt Pamukçu Hocamın bir sohbetine tanık oldum. Yıl 1967'lerde, köyümüzün hatibi anacığıma; 'mutlaka namaz kılman gerek, analığım' diye söylediğini hatırlıyorum. Anacığım ise; ' Ben Elham ve Amentü'den başka dua bilmiyorum, bu duaları da Ali emmim öğretti.' dediklerini duymuştum.Anacığımın bu işlerden azıcık rahatsız olduğunu hissetmiştim.'Oğlum, Mevlüt ben kahpelik ,hırsızlık, haksızlık yapamam ,ben namaz kılmasam ne olur ki?'' dediklerini iyi hatırlıyorum..

Anacığım adına,11.07.2019 gecesi seven dostları ile onu ,adına verdiğimiz yemekte yaad ettik ,ışıklar içinde uyu anacığım...

www.yesilakkus.com Köşe Yazarı Kadir Gül