YAZI TURA MURA OLMAK ÇOK MU ÖNEMLİ...

Aktif .

Öğretmenim işin özünde,yazılarıma fıkralarla başlardım.Bu yazımda fıkra yok.İnsanlık tarihinde çokkk devirler gelip geçti.Taş devri,demir devri,tunç devri,bakır devri,,,bizlerde insan gibi yaşayanlar hasbel kader puşt devrinde yaşayanlar sınıfında oluyoruz sanırım..
Paragrafımda; tarihi devirlerden bahsettim.Birde tarihi çağlar var;ilk çağ,ortağ çağ,yakınçağ gibi bu çağların başlangıç ve bitiş tarihleri ilede ilgili önemli vakalar var..
İnsanlık tarihi,zaman ilerledikçe,birbirini tanımaz,çıkarçı bir topluma doğru gidiyor..
Sene 2004 lü yıllardı,Ünye Merkez Ortaokulunda öğretmendim.Devlet öğretmenlere iyi mi bakıyordu bilemiyorum ikinci iş olarak elektrik işleri yapıyordum.Okullarımızın açılmasına bir iki gün kalmıştı,Ünye açık pazar mevkiinde gezinirken bir ses duydum(Allah parayı icat edenin gözünü kör etsin) diye...O söylemi duyar duymaz,söz konusu kişi bayan,kız çoçuğuna giysi alacak 5 lira parası yetişmediği için esnaf vermiyor,müdahale ettim,alacağı elbisenin bedelini ödemek istedim,dürüst kadın kabul etmez,nihayetinde ikna olur,gerekli elbiseyi yanında bulunan öğrencimize alırım..
Eskiden fasulye,bal v.s gibi şeyleri insanlarımız satmıyordu,iyilikve yardım olsun diye birbirlerine veriyordu..
Para olayı,Lidyalılar zamanında başlamış,Orhan Bey zamanında da para işi altın sikkeye dönüşmüş.Para işleri de insanlık alemini satın almaya başlayınca(,demirin tuncuna,insanların piçine kaldık) diyenlerde olmuştur..
Günümüzde kullanılan;Türk Lirası üzerindeki Atatürk resmi birilerini rahatsız ediyor,sen zaten onun ilke ve inkilaplarını elinden geldiğince bitirdin ki zaten..Piyasaya Atatürksüz parada sürmeye başladınız.Niye böyle yapıyorsunuz dediklerinde;İsmet Paşada paralara resmini koydurdu gibi savunmalar,hoş değil,İsmet Paşa dönemini yaşamamış olabilirsiniz,yaşadığı dönemleri okumalısınız,neredeeee..
Sene 1941 yılları,Türkiyemizde ;İsmet Paşa Başbakan,para basılacak,Türkiyenin parası İngilterede basılacaktır.Yirmi milyon TLingilterede basılır,gemi ile Türkiye ye gönderilir,Gemi yakıt için Yunanistan Pire limanına yaklaşır.Gemi ,ALMAN UÇAKLARI İLE bombalanır,İngilterede basılan baralar su yüzünde yüzer,YUNANLAR TÜRK PARALARINI KULLANMAYA BAŞLAR...
İsmet paşa,meclisten karar çıkarır,o Atatürk resimli paraların tevadülden kalktığını anlatır,Kendi resmi ile yeniden para bastırır,ancak bu süre bir yıllığına olur. Bir yıl sonra paralar yine
ATATÜRK AMBLEMLERİ İLE ÇIKAR..
Okuryazara ve okur yazar olmayan Devlet yöneticilerine SAYGILAR...İsmet Paşayıda ölüm yıl dönümünde saygı ile anıyorum