
Şehirden Kaçanların Yeni Rotası: Akkuş
Hepimizin bildiği gibi günbegün kalabalığın arttığı ve sabahları bir koşuşturma içerisinde kalabalık trafikle mücadele eden, her yerin beton binalarla dolduğu ve onun gölgesinde nefes almaya gayret gösteren insan sayısına bakıldığında dehşete düşmekteyim. Nitekim büyük şehirlerin mevcut olan gürültülü ortamı, herkesin bir yerlere yetişmek için koşuşturmacası ve bir türlü sona ermeyen telaşı toplumu yormaya başladı. İşte bu noktada siz değerli okurlarıma pek kimsenin bilmediği, haritalarda adı pek sık geçmeyen bir yer, doğanın ve sessizliğin kucağında, şehirden kaçmak isteyenler için yeni bir rota sunuyorum: Ordu’nun Akkuş ilçesi.
Bulutların Üstünde Bir İlçe
Akkuş ilçesi Karadeniz’in kıyı şeridine kıyasla iç kesimde kalan ve deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1300 metre yükseklikte yer alan yılın çoğunluğunda sis ve bulutların eksik olmadığı bir ilçedir. Yazları dönemsel olarak serin olmakla birlikte sanılanın aksine sıcak dönemleri de söz konusudur. Bu yönüyle hem aşırı sıcakların olmadığı hem de çok soğuk olmayan yaz dönemlerini doğa ile iç içe geçirmek heyecan verici olacaktır. Kışın ise bembeyaz kar örtüsüyle kartpostallık manzaralar sunan Akkuş, doğa tutkunları için eşsiz bir sığınaktır.
Akkuş’ta sosyal hayat büyük şehirlerin aksine yavaştır. Sabah vakti horoz sesiyle uyanıp, bol oksijenli bir ortamda o oksijeni içine çekip temiz havayı hissettikten sonra soba başında yayla tereyağı, köy ekmeği, bal ve yumurta ile kahvaltı yapmak hala mümkündür. Akkuş’taki sosyal yapıya bakıldığında insanların doğanın ritmine uyum sağladıkları ve hiçbir telaş içerisinde olmadan bir yaşam sürdüğüne şahit olmaktayız. İşte bu yüzden, Pandemi sonrası süreçte şehirden kaçmak isteyenlerin dikkatini çekmeye başladı.
Yaylaları, Ormanları ve Sessizliğiyle Akkuş
Akkuş, yaylalarıyla ünlü müstesna bir ilçe olarak göz çarpmaktadır. Özellikle Argan yaylası gibi doğa harikası bölgeler, yaz aylarında serinlemek ve huzur bulmak isteyenleri ağırlıyor. Bol oksijenli gür ormanlar arasında yürüyüş yaparak insanlara stres atma imkânı sunmaktadır. Hatta yaban hayatının vazgeçilmezleri olan geyik, ayı ve kurt gibi hayvanlara doğada rastlamak ya da izlerini görmek bile mümkündür. Son dönemlerde şehir hayatından kaçan doğa severler Akkuş ilçesine gerek tiny house gerekse de yayla evi ziyaretleri ile geçici de olsa ziyaret etmeye başladı. Nitekim, şehir hayatından bunalan insanlar sosyal medya üzerinden Akkuşa ilişkin gördükleri manzaraları gerçek hayatta da görme imkanına sahiptir. Bir akarsu kenarında kitap okuyup, ormanda yürüyüş yapıp ve günün sonunda gece yıldızlara bakarak doğanın sesini dinlemek isteyenler için Akkuş yeni bir kaçış noktası hâline geldi.
Yerel Lezzetleri ve Misafirperverliği
Akkuş yalnızca doğasıyla değil, mutfağıyla da insanları cezbediyor. Akkuş şeker fasulyesi, bölgenin en meşhur ürünüdür. Tereyağlı, domatesli fasulye burada bambaşka bir lezzet olarak ulusal gündemde de yerini almıştır. Bunun yanı sıra temiz doğada açan çiçeklerden elde edilen doğal yayla balı, mısır ekmeği, yoğurdu, kara fırında pişen ekmeği Akkuş sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır
İlçenin bir diğer güzelliği de Akkuş halkının misafirperverliğidir. Bir köy kahvesine girdiğinizde yerli halkın sizinle sadece çayını değil aynı zamanda derdini sevincini de paylaştığını göreceksiniz.
Neden Akkuş?
Türkiye’de sayısız güzel yer varken “Neden Akkuş?” sorusunun birçok kişinin zihninde belirdiğinin ve bu sorunun doğal olarak şüpheci bir bakışı beraberinde getirdiğinin farkındayım. Türkiye’de yayla turizmi denildiğinde akla ilk gelen yerler Çamlıhemşin, Ayder ya da Uzungöl’dür. Daha çok gündemde yer alan ve reklamları yapılmış olan yerlerin insanların aklında yer alması göz ardı edilemez. Fakat Akkuş, henüz kalabalıklara teslim olmamış, bakirliğini koruyan, doğal güzellikleri beşerî bir müdahaleye maruz kalmamış ve olduğu gibi duran nadir ilçelerden birisidir. Yolları virajlı ve ulaşım zorlu olsa da Akkuş’a vardığınız da tüm bu zorlukları unutacak ve ciğerlerinize dolan temiz hava ve göz alabildiğine yeşil manzara tüm yorgunluğunuzu alacaktır.
Şehirden Kaçış Mümkün Mü?
Elbette ki geçimimizi sağladığımız şehirleri bir anda terk etmek, doğal yaşamda yeni bir hayat kurmak kolay değildir. Nasıl kırsaldan şehirlere yönelim bir anda olmadıysa ve süreç gerektirdiyse doğaya dönüş de bir anda olmayacak ve belli bir sürece ihtiyaç gerektirecektir. Ancak doğada stres atmak, temiz oksijenli bir ortamda nefes almak isteyen ve doğayla yeniden bir bağ kurmak isteyen doğaseverler için Akkuş diğer doğal güzelliklerimize alternatif bir seçenek olarak varlığını korumaktadır. Üstelik henüz popülerleşmemiş ve bozulmadan var olan keşfedilmeye açık nadir güzelliklere sahip bir yerdir.
Kim bilir, belki bir gün siz de şehirden kaçıp Akkuş’ta sabah sisinin içinde yürüyüşe çıkan, akşam soba başında kestane patlatan o insanlardan biri olursunuz.
Son Söz:
Belki de hepimizin ihtiyacı biraz Akkuş…
Bir gün yolunuz düşerse, uğramadan geçmeyin derim.
www.yesilakkus.com Sitemiz Köşe Yazarı Ercan Gök
