1800 yılından İtibaren yapılan Osmanlı vakıf kayıtlarına geçen ilk Camimiz Çukurköyü'müzden

Aktif .

1800 yılından İtibaren yapılan Osmanlı vakıf kayıtlarına geçen ilk Camimiz Köyümüzün en üst kısmında bulunan kıran mevkinde yapılmıştır.

O şekilde kayıt altına alınmıştır.

Ahmet Soylu Hocamızın yapmış olduğu araştırmada ki bilgiyi harfiyen paylaşıyorum.

Ünye Kazası Karakuş (Akkuş) Nahiyesi Çukur Karyesi (Çukurköyü) kıranlu mahallesi (Salihgil Mah) Sakinlerinden hayır sever Seyyit Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Sonraki zamanlarda ikinci cami Camiyannı Mevkinde mezarlığın alt taraf uç kısmında puvarın gözüne yakın yerde bulunan Rahmetli büyüğümüz Ömer Görür amcanın tarlasının olduğu yere yapılmış halen o kısımda dokucun yani temel taşlarının koyulduğu yer bellidir.

Sonraki yıllarda oradan sökülmek kaydıyla hepimizin bildiği gibi mezarlığın iç kısmına bir tane çivi çakılmadan ağaç çiviler vede birbirine giydirme şeklinde çam tahtalardan yapılmıştır.

Şu anda koruma altına alınan Caldere Köyü camisinden daha eski bir yapıdır.

Çavdar Köyü Ketendere Köyü Gedikli köyü Yakındaki diğer köylerin mahallelerine hizmet eden bir yapıydı insanlar uzaktan gelirken atla gelirlerdi.

Çocuklarımızın kuran kursu okuması için mektep şeklinde yanına ek bina yapılmıştır sonradan iki binada 1984 yılında yeni cami yapılacağı için yıkılmıştır.

Şu anda yapılmış olan caminin yapılmasına öncülük eden kişi Namı Değer Mıstan Sadı'ğı diye bilip tanıdığımız Sadık Oral büyüğümüz vede onun Kadar emek harcayan uğraşan Salimin Cabbar Cabbar Kaya büyüğümüz vede tüm Çukurköy halkıdır.

Şahsım bile o caminin temelinde dört gün çalıştım rahmetli Hacı Güngör hocamızla (Hacı Hoca) ile hızlı çay içme yarışı yapıyorduk.

Araştırma Tahsin Akkaya tarafından yapılmıştır vede kayıt altına alınmıştır.

www.yesilakkus.com Sitemiz Onursal Başkanı Tahsin Akkaya

www.yesilakkus.com